Serce kuchni
Strefa przygotowywania posiłków stanowi serce kuchni. Jej charakter powinien znaleźć odzwierciedlenie w rozkładzie pomieszczenia. Blat kuchenny odgrywa niezwykle istotną rolę w wyposażeniu strefy przygotowywania posiłków. W związku z tym, iż często korzystamy z jego dobrodziejstw, powinniśmy zapewnić sobie komfort pracy. Należy dołożyć wszelkich starań, aby usytuowanie blatu nie ograniczało naszych ruchów. W strefie przygotowywania posiłków powinno znaleźć się miejsce na szafkę kuchenną wyposażoną w szuflady, w których można przechowywać deski, noże itp.
Strefa mycia
Warto dokładnie zastanowić się nad ustawieniem zlewu i zmywarki. W rozkładzie należy uwzględnić miejsce na suszenie naczyń i odkładanie brudnych talerzy. Pod zlewozmywakiem można umieścić szafkę, w której będziemy przechowywać detergenty, ścierki, czyściki kuchenne itp.
Przechowywanie zastawy kuchennej
W strefie przechowywania należy postawić szafkę na sztućce, talerze, półmiski, szklanki, kieliszki itp. Warto pamiętać, iż półki na naczynia nie muszą być głębokie. Umieszczamy je na wysokości wzroku, aby zapewnić łatwy dostęp.
Garderoba kuchenna
Obecnie obserwuje się zainteresowanie meblami, które przypominają garderobę kuchenną. Sięga ona sufitu i pozwala ukryć wszystkie przedmioty, które zaburzają estetykę wnętrza. W garderobie umieszcza się sprzęty AGD takie jak lodówka. W związku, iż tradycyjne szafki są niepraktyczne, wykorzystuje się moduły typu cargo. Są one wysuwane, toteż nie zajmują zbyt wiele miejsca.
Ze względu na specyfikę przechowywania produktów sypkich warto zaopatrzyć się w wysoką szafkę cargo i umieścić ją w bliskim sąsiedztwie lodówki. To rozwiązanie pozwala stworzyć kuchenną spiżarnię. Warto zainwestować w praktyczne wyposażenie zabudowy kuchennej. Jeśli odpowiednio zaaranżujemy to pomieszczenie, zaoszczędzimy czas i energię.